Ärmar

Här ser ni en tröja med en vanlig ärm. En tygbit som sys ihop, monteras i ett ärmhål och träs över en ärm. Så enkelt är det. Ibland. Men här följer några exempel på hur ärmar kan varieras, modifieras och förändras (så att det kanske knappt kan kallas ärm längre).
Ganska simpelt tillägg: ett vitt bomullsband påsytt någon centimeter från ärmslutet.
Man kan också trä in ett resårband i ärmslutet.
Om man har en kort ärm med resår i ärmslutet och dessutom rynkar ärmkullen får man en så kallad puffärm.
Här är istället själva ärmslutet lätt rynkat och sedan kantat med bomullremsan. Den lilla rosetten blir pricken över i.
Skjortärmar är ju ett (ganska jobbigt) kapitel för sig. Den här har både ärmsprund och manschett, med därtillhörande knappar.
En lite enklare variant i den här kortärmade skjortan tillhörande Ossian. På ärmslutet följer en bred remsa, och öglan samt knappen är bara fusk; en rent estetisk detalj utan minsta funktion.
Den här T-shirtens ärm är egentligen bara en axel som breddats lite extra för att sedan kantas med remsa. Frågan är dock om det fortfarande får kallas ärm då. Men smidigt är det i alla fall.
Men det här är väl ändå en ärm? Med raglansömmar, tunn fåll och rynk i halslinningen. Det är detta jag kallar fjärilsärmar; vet inte vad det heter egentligen.
Här har ni en till. Utan raglansöm dock, och med rullfållad kant. Men den här är något mindre ärmlik och mer som någon liten extravinge. Den är inte ens påsydd i hela ärmhålet.
Rullfåll användes även till de här ärmsluten. På de halvlånga ärmarna har rynkade rundlar sytts på.
Här har ni en rätt tidskrävande sorts ärm eftersom fållen (liksom hela bolerons ytterkant) kantades för hand med ett slags stygn som mamma hade hittat på.
Min personliga favorit är nog de ärmar som rynkats med gummiundertråd en liten bit in på ärmen och har spets fastsydda på ärmslutet.
Så då får ni en bild till på det! Funkar som synes med både vävda och stickade tyger.
//Rebecka

Kommentera här: